Haiti Üzerine…

Haiti bugünlerde yavaş yavaş gündemden düşmeye başlıyor. Bir süre sonra herkes normal hayatına dönecek ve Haiti yavaş yavaş popülerliğini yitiricek. Peki Haiti Haitililere kalacak mı?


Haiti’yle ilgili analizlerde genellikle iki uç mevcut. Bir uçta Amerika yanlıları, diğer uçta ise Amerikan karşıtları var. Amerikan yanlıları, Haiti’ye ABD askeri gönderilmesini, Haiti’nın yeniden inşaası için Amerika’nin başa geçmesini, Bill Clinton’ın Haiti için özel temsilci olarak atanmasını memnuniyetle karşılıyor ve Haitililerin tekrar mutlu olacağını düşünüyor.
İkinci grup, Amerikan karşıtları, Amerika’nin Haiti’deki tarihsel rolünü, Haiti’nin bugünlere gelmesininin sebeplerini, Jean Bertrand Aristide’in Amerika tarafından görevden alınmasını ve Haiti’nin bugün içine düştüğü durumu hatırlatıp Amerika’nin Haiti’deki varlığına karşı çıkıyor.

Kanımca her iki grubun da düştüğü bir hata var. Her iki grup da Haiti’nin problemlerini kendileri tanımlıyorlar ve Haitililerin gerçekten ne istediklerine bakmıyorlar. Haiti’ye yardım sürecinde ne yazık ki Haitililere söz hakkı verilmiyor.
Pek çok tartışma Haiti’de Aristide döneminde tıkılıp kalıyor. Bir grup Aristide’in azılı bir diktatör olduğunu yine de Amerikalıların yardım edip hayatını kurtardıklarını iddia ederken diğer grup da, Aristide’in Amerikan karşıtı olduğu için zorla görevinden edildiğini ve ülkeden kaçırıldığını iddia ediyor. Yine Haitililerin dönem hakkındaki düşünceleri ve şu anda içinde bulundukları durum göz ardı ediliyor.

Sorun su; şu an Haiti ABD’nin istekleri doğrutulsunda yeniden inşaa edilmeye doğru gidiyor belki ama, eğer diğer grup baskın çıkmış olsa idi ABD karşıtlarının istedikleri doğrultusunda inşaa edilecekti. Yine Haitililere söz hakkı düşmeyecekti, yine dışarıdan gelen çözümlerle Haitililerin sorunlarına çözüm aranacaktı. Haitililere sorunlarının ne olduğunu bile sormadan, onların çözüm önerilerini dikkate almadan, nasıl olup da bu noktaya geldiklerini onlardan dinlemeden, Haitililerin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki bana pek mümkün gelmiyor.

Resim: REUTERS/St Felix Evens

Yorum bırakın